Elevii din primul an de la învățământul dual au avut parte de un schimb de experiență pe o durată de trei săptămâni.
Cei 14 cursanți de la învățământul dual din Zalău au plecat în Franța, iar la noi în Sălaj a venit un grup de elevi ai Centrului de Formare pentru Industrie (CFA) din Toulouse. Ei au fost primiți pe parcusul stagiilor de formare teoretică și practică de Liceul Technologic “Mihai Viteazul” și compania Michelin. Schimbul de experiență s-a desfăsurat în cadrul Acordului de cooperare pentru dezvoltarea formărilor tehnice și profesionale în sectorul industrial din județul Sălaj.
Acest program derulat de către: Consiliul Judeţean Sălaj în parteneriat cu Michelin România, Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” Zalău şi Primăria Municipiului Zalău a reprezentat proiectul de mobilitate internaţională Jeunesse III- Mobilitatea internaţională a Regiunii Occitanie.
Obiectivul acestui proiect de mobilitate internaţională îl reprezintă creşterea activităţii ofertei de formare, cu timp de învăţare în companii şi timp de învăţare în centre de formare/şcoală. Parcursul de trei săptămâni al elevilor a fost construit de Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” Zalău, pe baza obiectivelor pedagogice şi curriculare profesionale stabilite de Michelin România.
Pe lângă studiul limbii franceze, elevii sălăjeni au avut oportunitatea de a-şi exersa abilităţile practice în atelierele Centrului de Formare pentru Industrie din Toulouse.
Cursurile se bazau în special pe partea de automatizări, dar au făcut şi cursuri de mecanică, atât cursuri teoretice cât şi practice.
Doamna Antoaneta Petrache ne-a fost alături şi ne-a ajutat cu tot ce a putut. Am făcut împreună cu ea şi ore de limba franceză pentru a ne putea integra mai bine
Unul dintre obiectivele turistice a fost muzeul de avioane Aeroscopia, care are ca exponate avioane scoase din uz.
În incinta muzeului se află machete ale primelor aparate de zbor care au fost scoase din uz, datorită vechimii acestora.
Pe perioada schimbului de experienţă din Franţa am reuşit să învăţăm o mulţime de lucruri pe care, la noi la liceu sau în ţară, nu le puteam învăţa. A fost o experienţă extraodinară.
Dar, din această experienţă nu am rămas doar cu studiul şi vizita în fabrici, ci şi cu descoperirea oraşului şi a tradiţiilor francezilor!
Aceasta este o linie de producţie a jetoanelor. Aici producţia de jetoane începe de la materia primă şi trece prin toate fazele de fabricaţie, inclusiv ambalare.
Aceste cursuri ne-au ajutat să învăţăm diagnosticarea unei linii de producţie şi ceea ce ar trebui să facem. Am avut de realizat o fişa cu toate etapele şi toate componentele liniei, care a fost apoi verificată de către profesorul care ne predă. Tot ce se producea aici era în scop didactic, iar toate defecţiunile erau făcute de catre profesori, pentru ca elevii să găsească singuri diagnosticul şi să repare linia.
Acest schimb de experienţe ne-a dovedit cât de mult contează ca cineva să investească în studiile tale şi să creadă că tu o să poţi reuşi mai departe, aşa cum crede Michelin.
A fost o şansa unică, cea pe care am primit-o eu şi colegii mei, şi cu toţi am profitat de ea. Cei de la Michelin au crezut în noi şi o să creadă şi în următoarele generaţii, dând un imbold lumii să încerce şi altceva, nu doar teorie, ci şi practică!
În concluzie, acest progam iniţiat şi susţinut de către Michelin şi Consiliul Local a schimbat modul de gândire al eleviilor, i-a ajutat să se maturizeze şi să conştientizeze că trebuie să se gândească foarte serios la viitorul lor.
Mă bucur că am facut parte din acest proiect, şi chiar am ajuns să văd lumea cu alţi ochi. Sper să o facă şi cei care vor urma în acest nou an şcolar.